Укупно приказа странице

субота, 5. април 2014.

Dzinovska kokosova kraba

Visoko medju grozdovima kokosovih oraha na palmama koje rastu na ostrvima jugozapadnog Pacifika i Indijskog okeana moze se pronaci i neocekivani berac - kokosova kraba. Teska oko pet kilograma, tela dugackog cetrdesetak centimetara i raspona nogu od čak jedan metar, ova neobična životinja je najveći kopneni zglavkar na svetu. Pošto ne voli drustvo, poznata je i kao rak-usamljenik, zovu je i kraba lopov, jer je sklona da sakuplja sjajne predmete.
Kokosova kraba zivi sama, u jamama i pukotinama stena, a kada nema pogodnijeg mesta za stanovanje, ukopava se u pesak. Pošto ima nedovoljno razvijene disajne organe kojima je neophodna odredjena vlaznost vazduha, tokom dana se krije od sunca. Jedino na podrucjima gusto naseljenim ovim zivotinjama, krabe izlaze i danju, kako bi obezbedile hranu.
Ovaj veliki zglavkar je prava izjelica: jede lisce, trulo voce, kornjacina jaja, meso mrtvih zivotinja i ljucture morskih zivotinja bogate kalcijumom, a cesto otima i hranu od svojih rodjaka. Ipak, najdraza poslastica kokosove krabe su smokve i, kako ime ove zivotinje kaže - kokosovi orasi. U potrazi za njima, kraba je spremna da se uspenje na nekoliko metara visoke sago palme. Kokosove orahe jede na drvetu, ili ih klestima razbija i komada kad padnu na tle.

1 коментар: