Укупно приказа странице

субота, 5. април 2014.

Jeti kraba


Nedavno je otkrivena vrsta rakova koja je najčudnija koju ste ikada videli.KIVA puravida, vrsta "Jeti rakova" živi u blizini podvodnih otvora metana hrani se bakterijama koje hvata uz pomoć dlaka koje su im izrasle na klještima.

Endrju Turber, morski ekolog sa Univerziteta Oregon, prvi je otkrio ove rakove u blizini Kosta Rike 2006. godine. Jeti rakovi, nazvani po svojim neobičnim belim izraslinama na klještima. Kada su gladni, rakovi koriste svoja usta u obliku češlja da pojedu bakterije koje su im se namnožile na klještima.

- Tako duboko ispod površine mora nema dovoljno hrane, pa životinje koriste svu energiju koja padne na morsko dno - objasnio je Turber

Lisnati morski zmaj

U morskim vodama oko juzne Australije, mreskaju se alge i cijele sume kelpa (divovskih algi), a zajedno s njima ljuljuska se i listasti morski zmaj. Morski zmajevi su se okitili lelujavim, maslinastozelenim listolikim nastavcima po celom telu zbog cega izgledaju gotovo isto kao i alge medju kojima zive, a svojim pokretima cak i oponasaju njihovo ljuljuskanje! Tako su morski zmajevi jedine zivotinje na planetu koje se skrivaju – kretanjem. Lisnati nastavci sluze samo za kamuflazu, a zmajevi se krecu pomocu sicusnih prozirnih peraja na leđima i sa strane vrata. Vanjska povrsina tijela gradjena je od kostanih prstenova i tvrda je poput oklopa. Istovremeno je i jako kruta pa im se teško kretati (kao i vitezovima u oklopu). Najdraža hrana su im račići rašljonošci koje pronalazi u blizini algi u cijoj se senci skrivaju, a usisavaju ih pomocu svoje cevolike njuske. Lisnati morski zmajevi mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome tako da mogu pratiti kretanje zivotinja u svojoj okolini, a da pritom ne odaju svoju nazocnost. Kao i kod njihovih rodjaka, morskih konjica i sila, roditeljske duznosti obavlja muzjak. Zenka samo pricvrsti jaja na naboranu povrsinu s donje strane mužjakova repa. Četiri do šest tjedana mužjak čuva i nosi jaja iz kojih tada počnu izlaziti minijaturni lisnati zmajići. Tata im pomaze da izadju tako da trese rep ili ga trlja o alge. Cim mali morski zmajici (velicine smokija) napuste sigurnost ocevog repa, moraju se brinuti sami za sebe i samostalno traziti hranu. Tako sicusni, lak su plen ribama i rakovima te nazalost samo jedan od njih 20 prezivi do odrasle dobi

Dzinovska kokosova kraba

Visoko medju grozdovima kokosovih oraha na palmama koje rastu na ostrvima jugozapadnog Pacifika i Indijskog okeana moze se pronaci i neocekivani berac - kokosova kraba. Teska oko pet kilograma, tela dugackog cetrdesetak centimetara i raspona nogu od čak jedan metar, ova neobična životinja je najveći kopneni zglavkar na svetu. Pošto ne voli drustvo, poznata je i kao rak-usamljenik, zovu je i kraba lopov, jer je sklona da sakuplja sjajne predmete.
Kokosova kraba zivi sama, u jamama i pukotinama stena, a kada nema pogodnijeg mesta za stanovanje, ukopava se u pesak. Pošto ima nedovoljno razvijene disajne organe kojima je neophodna odredjena vlaznost vazduha, tokom dana se krije od sunca. Jedino na podrucjima gusto naseljenim ovim zivotinjama, krabe izlaze i danju, kako bi obezbedile hranu.
Ovaj veliki zglavkar je prava izjelica: jede lisce, trulo voce, kornjacina jaja, meso mrtvih zivotinja i ljucture morskih zivotinja bogate kalcijumom, a cesto otima i hranu od svojih rodjaka. Ipak, najdraza poslastica kokosove krabe su smokve i, kako ime ove zivotinje kaže - kokosovi orasi. U potrazi za njima, kraba je spremna da se uspenje na nekoliko metara visoke sago palme. Kokosove orahe jede na drvetu, ili ih klestima razbija i komada kad padnu na tle.

Pudla moljac

Moljac pudla iz Venecuele zadaje velike probleme biolozima koji imaju zadatak da ga smeste u neku grupu postojecih zivotinjskih vrsta unutar drveta zivota.

Mantis Shrimp

Ova zivotinjica koja podseca na klovna su ljuskari koji se smatraju nabrzim zivotinjama na svetu-to se ne odnosi na njihovo kretanje vec na sposobnost da napadnu. Naime oni poseduju male ekstremitete kojima zadaju direktan udarac neprijatelju i koji im sluze da razbiju razne ljuske i sl., oni ove ekstremitete mogu izbaciti brzinom od 170 m/s. Oci ovih ljuskara spadaju u jedne od najrazvijenijih ociju u zivotinjskom carstvu. Svako od ljudskih ociju stvara jednu sliku, dok jedno oko ovih ljuskara stvara tri razlicite, odnosno ukupno 6 slika. Ljudske oci mogu detektovati 3 talasne duzine dok njihove mogu detektovati 12. Sto samo pokzuje na slozenost njihovih ociju.
Za vise informacija i zanimljiv pogled na ovu zivotinjicu pogledajte:

Plavi zmaj

Ovo preslatko plavo stvorenje moze se pronaci u vodama toplih okeana kako pluta na povrsini uz pomoc gasa koji stvara. Pluta morem ledjima okrenutim prema dole. Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.
Morski zmaj  se hrani drugim, većim mekušcima, cak i veoma otrovnim, jer je u mogucnosti da skuplja i cuva otrov za sopstvene potrebe. Otrov koncentriše na vrhovima svojih tanjusnih "prstiju" i obzirom da ga koncentrise na tako malom mestu može da proizvede mocniji i smrtonosniji ubod od vrsta kojima se hrani.
                                                                                   

Ravnicarski prugasti tenrek

 Pronadjen je u Africi na Madagaskaru a jedini je sisar koji koristi generisanje zvuka, po cemu su poznate zmije i insekti. Pretezno se hrani crvima i sitnim insektima. Ako se nadje u opasnoti on podize bodljikava pera na ledjima i zabada ih u nos ili sape svog napadaca, ta pera zatim vibriraju generisuci zvuk i plaseci napadaca. Taj zvuk takodje koriste za mejusobnu komunikaciju unutar familije. Njegove karakteristike jos uvek nisu dobro ispitane mada ne verujemo da ce se na njih dugo cekati.


Umbonia spinosa

Ova zivotinjica je smatrana stetocinom u juznoj Floridi. Zivi od nektra ornamentalnog drveca kao i drveca razlicitih vocki. Svije kljunice zabada u drvece cijim se sokom hrani i u koje kasnije polaze jaja. Ta stabla na kraju uvenu. Iako je izazvala veliko interesovanje za naucnike je jos uvek velika zagonetka.

Panda mrav

Ono sto ovi insekti imaju zajednjicko sa pandama je crno bela boja dlake. Iako nalikuje na mrava, i crno bele boje je kao panda ovaj insekt je zapravo osa. Ove ose su posebne po tome sto nemaju krila. Zenke vise nalikuju velikim i dlakavim mravima. Neobicni su po tome sto imaju hrpu kose koja je crno-bijela, bas poput pande. Osim toga, sa velikim sisavcem iz porodice medvjeda nema ništa zajedničko. Mravi pande su poznati po svojim bolnim ubodima. Za razliku od pravog mrava, oni nemaju ‘radnike‘ niti ‘kraljice‘. Najslicniji su onim mravima koji su rasprostranjeni u Meksiku i Americi. Njihova dlaka može biti narančaste, srebrne, pa čak i zlatne boje. Hrane se nektarom i mužjaci najcesce izlaze samo tijekom noci. Zenke su one koje su aktivne tijekom dana. Ovi mravi Zive u velikim zajednicama.